Manuel terapi (osteopati, kayropraktik, kas-enerji tekniği)
Manuel terapi nedir?
Manuel tıp, fizik tedavide kullanılan manuel terapi tekniklerinin geliştirilmesi, eğitimi ve kullanımı üzerine çalışmalar yapılan bir bilim dalıdır. Antik Yunan’dan günümüze birçok hastalığın tedavisinde başarılı bir şekilde kullanılmaya devam edilmektedir.
Manuel terapi herhangi bir cihaz ya da makineye kullanmaksızın sadece elle uygulanan bir fizik tedavi şeklidir. Manuel terapide uygulayıcılar, kas spazmı, kas gerginliği ve eklem disfonksiyonunun neden olduğu ağrıları azaltmak için bölgedeki eklemleri manipüle etmek ve kas dokusunda baskı yapmak için yalnızca ellerini kullanırlar.
Manuel nasıl uygulanır?
Manuel terapi demek el ile yapılan terapi, elle tedavi etmek, elle iyileştirmektir.
Manuel terapi kendi içinde osteopati, kayropraktik, tıbbi masaj teknikleri, refleks terapi ve kas-enerji tekniği gibi branşlara ayrılmaktadır. Tüm bu manuel terapi alt branşları, doğru sıra ve doğru dozda uygulandığı takdirde eklem sorunlarından kaynaklanan ağrı ve hareket kusuru dahil tüm otonom sinir sistemi fonksiyon kusurlarına klinik büyük fayda sağlamaktadır.
Tamamen kanıtlara dayalı bilimsel bir terapi yöntemidir. Manuel terapi etkili, hızlı ve yan etki ihtimali çok az olan güvenli bir tedavi yöntemidir.
İlk önce hastanın sorununa yönelik çektirdiği görüntülemeler ve tüm tıbbi tahliller mutlaka kontrol edilmektedir. Manuel terapiye başlamadan önce hastanın hareket becerisi ve duruş muayenesi yapılmaktadır. Eklemler, kaslar ve diğer yumuşak dokular detaylı bir şekilde değerlendirilir. Değerlendirmeden sonra uygun manuel terapi protokolü planlanır, eklem manipülasyon ve mobilizasyon teknikleri kullanılarak rahatsızlıkların ortadan kaldırılması amaçlanır.
Manuel terapi protokolü her hastaya ayrı özel olmakla beraber her seansta hastanın klinik durumuna göre değişebilmektedir. Herkese rastgele, gelişigüzel uygulanmaz.
Manuel terapi ile birlikte tedavi sürecinde uygun egzersizlerin yapılması önemlidir. Kişiye günlük yaşamda yapması gereken egzersizler konusunda mutlaka bilgi verilmesi gerekmektedir. Uygun egzersiz ve manuel terapi programı uzmanın uygun bulduğu süre-seans sayısı boyunca birlikte uygulandığında birçok rahatsızlıkta çok başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Manuel terapi halk arasında genellikle ‘kütletme’ olarak tabir edilir oysaki halk tabiri ile bel-boyun-sırt kütletme, manuel terapi tekniklerinin küçük bir kısmını oluşturur. Yumuşak doku mobilizasyonları ve tıbbi masajlarda manuel terapinin önemli parçalarıdır. Tek bir boyun ve bel manipülasyonu ile tüm rahatsızlıkların tek seansta iyileşebilmesi her zaman mümkün değildir.
Masaj da dahil olmak üzere yumuşak doku ve kaslara basınç uygulanır. Uygulanan bu basınç kasları rahatlatır, dolaşımı artırır, hasarlı dokuyu yenilemeye yardımcı olur ve yumuşak dokulardaki ağrıyı azaltır.
Farklı hızlarda (yavaştan hızlıya) hareketler içeren mobilizasyon / manipülasyon yöntemi kemik ve eklemleri bükmek, çekmek veya kuvveti itmek (hafiften kuvvetliye) ve germek (‘genlik’ olarak adlandırılır) için kullanılır.
Manuel terapi hangi rahatsızlıklarda kullanılabilir?
Manuel terapi ilgili sağlık uzmanın onayı sonrası tüm kas, iskelet, eklem ve yumuşak doku problemleri ve ilgili birçok hastalığın tedavisinde çok başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Manuel terapi en çok şu rahatsızlıklarda uygulanmaktadır:
- Eklem blokajına (eklem kitlenmesi ve özellikle omurgada) bağlı omurga disfonksiyonları
- Fibromiyalji
- Eklem hareket limitasyonu
- Kas ve fasya sorunları
- Kas tetik nokta ve fibrozit ağrıları
- Siyatik ağrısı
- Donuk omuz ve diğer omuz sorunları
- Tenisçi-golfçü dirseği
- Karpal Tünel Sendromu
- Bel ve boyun fıtıkları
- Boyun düzleşmesi
- Skolyoz-kifoz-lordoz
- Boyun-bel-sırt ağrıları
- Bel kayması
- Kalça ve sakrum ağrıları
- Kuyruk sokumu diz ağrıları
- Kalça ve diz protezi sonrası ağrılar
- Omuz yaralanmaları ve ağrıları
- El bileği ve dirsek ağrıları
- Kas ve yumuşak doku yaralanmaları
- Topuk dikeni
- Ayak rahatsızlıkları
Manuel terapide dikkat edilmesi gerekenler?
Manuel terapinin kime uygulanacağını ve hangi tekniğin kullanılacağını ilgili sağlık uzmanları karar verir. Hastanın durumuna göre tedavi için gerekli ise klinik egzersizler, tıbbi masaj, elektroterapi ve fizik tedavi yöntemleri de uygulanır.