Kuru iğne tedavisi (İMS) "İntramuscular Stimulation" (Kas İçi Uyarım) kelimelerinin kısaltmasıdır ve özellikle kas ağrıları, kas spazmları ve kas-iskelet sistemi sorunları gibi durumların tedavisinde kullanılan bir tıbbi tedavi yöntemidir.
Kas tutulmaları ile birlikte kasta spazm ve tetik noktaları meydana gelir. Bunlar genellikle kulunç olarak bilinir. Kuru iğneleme yönteminde bu kulunçların içine iğne batırılarak birkaç saniye kadar beklenir; böylece, spazmın çözülmesi ve tetik noktalarının gevşemesi amaçlanır.
Tetik noktalar (TN), iskelet kasında veya kasın fasyasında gergin bant ile seyreden, kompresyonla ağrılı olan ve karakteristik yansıyan ağrıya, hassasiyete ve otonomik fenomene yola açan hiperirritabl noktalar olarak tanımlanmıştır. TN’lar karakteristik olarak kasların gergin bantları merkezinde bulunur. TNlar 1cm2 den küçük palpasyonla belirgin hassas noktalardır. Kasın orta noktası veya göbeğinde bulunurlar. Pasif germe altında yapılan palpasyonla bu nokta hissedilir. Hastaların yakınmaları palpasyonla artar ve dokunma ile ağrı ortaya çıkabilir.
Kuru iğneleme tedavisi oldukça basit bir yöntem olup paslanmaz çelikten ve oldukça ince akupunktur iğneleri tedavide kullanılır (30 gauge veya daha ince, 1 veya 2 inch uzunluğunda). İnce iğneler tek bir kas içindeki fasiküllere birkaç milimetre aralıklarla multipl girişlere olanak sağlar.
Spazm gelişmiş bir kasa girildiğinde önce kasta fasikülasyon, arkasından da kasta gevşeme gözlenir. Çözülmeyen spazmlar iğnenin çıkarılmasını zorlaştırır ve iğne geri çekilirken zorlukla karşılaşılır. Bu şekilde tutulan iğneyi kasın içinde yaklaşık 10-20 dakika kadar bırakmak genellikle kasın gevşeyerek iğneyi bırakmasına ve iğnenin kas içinden kolayca geri çekilebilmesine neden olur. İğnenin ileri geri oynatılması da kasta yoğun bir stimülasyon oluşturmaktadır. Gergin bantlar içindeki hassas ve ağrılı noktalara girilmesi ile en iyi sonuç alınır.
Yüzeyel kuru iğneleme yönteminde palpabl TN’nin üzerinden 5-10 mm kadar doku içine iğne sokulmaktadır.
Kuru iğne yöntemi, birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bu hastalıkları genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:
Sırt ağrısı,
Boyun ağrısı,
Bel ağrısı,
Miyofasiyal ağrı sendromu, fibromiyalji sendromu,
Omuz hareket kısıtlılığı ve omuz ağrısı,
Golfçü ve Tenisçi dirseği,
Spor yaralanmaları ve rehabilitasyonunda,
Ağrılı kas spazmları,
Duruş bozukluğu veya skolyoza bağlı olarak gelişen kas gerginlikleri nedeniyle el, dirsek, omuz, topuk ve kalça tendinitleri,
Çene ekleminde tetik noktalara bağlı oluşan ağrılarda,
Travma sonrası ortaya çıkan omurga ağrıları.
Kuru iğne tedavisi genel olarak üç günde bir olmak üzere uygulanmaktadır. Toplam seans sayısı ise hastanın genel durumu ve iyileşme periyoduna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Örneğin, bazı hastalar için 1-3 seans yeterli olsa da kimi hastalarda hastalığın şiddeti ve durumuna bağlı olarak 8-10 seans da uygulanabilmektedir.