Bardak çekme, kupa çekme olarak bilinen kupa terapisi, küçük bir bardakla cildin yüzeyinde vakum oluşturularak yapılan geleneksel bir tedavi şeklidir. Genelde geleneksel Çin Tıbbı ile ilişkilendirilmesine rağmen, kupa terapisi yüzyıllar boyunca ayurveda tıbbında, Arap tıbbında (El-Hijama), Mısır, Antik Yunan ve Roma şifa uygulamalarında kullanılmıştır.
Hacamat, Hijama ( Arapça : حجامة lit. "emme") veya kanın küçük bir deri kesiğinden lokal emme yoluyla alındığı tıbbi kanama olarak da bilinir. Geleneksel Çin tıbbına (TCM) göre, durgunluğu (durgun kan ve lenf) ortadan kaldırmak, böylece qi akışını iyileştirmek için hacamat yapılır
Sırt, göğüs, boyun, karın veya kalça derisine bir bardağın uygulanmasını içerir. Kupa içindeki havanın boşaltılması ile emme etkisi (negatif basınç) yaratır.
Kupa, cildin papiller dermis tabakasındaki kılcal damarlarda (küçük kan damarları) yırtılmalara neden olarak peteşi ve purpura görünümüne neden olabilir. Herhangi bir zararı olduğuna dair yeterli kanıt yoktur. Morarma ve ciltte renk değişikliği yan etkileridir. Nispeten ucuzdur ve invaziv (girişimsel) değildir. Günümüzde kupa terapisi, akupunktur noktalarına uygulanmaktadır.
Kupa uygulayıcıları, kronik bel ağrısı, iştahsızlık, hazımsızlık, yüksek tansiyon, kısırlık ve sancılı adet (dismenore) dönemi gibi çok çeşitli tıbbi durumlar için kupa terapisi kullanılmaktadır.
Kas ağrılarında "kan akışını iyileştirdiği" iddia edilmektedir.
Hacamat sırt, boyun, omuz ve diğer kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarında da kullanılır.