Avrupa tıbbi sülüğü olan Hirudo medicalis , " tıbbi sülükler " olarak kullanılan bir kaç sülük türünden biridir. Tamamen olgun bir tıbbi sülüğün uzunluğu 20 cm'ye kadar olabilir. Tıbbi sülüğün her iki ucunda birer tane olmak üzere ön ve arka emiciler olarak adlandırılan iki emici ağzı vardır.
Tıbbi sülükler deriyi delmek için kullandıkları yaklaşık 100 keskin kenarlı testerelere benzeyen üç çeneye (üç parçalı) sahiptir. Deriyi deldikten sonra, aynı anda hem antikoagülanları ( hirudin = pıhtılaşma önleyici ) enjekte eder hem de kan emerler. Büyük yetişkinler, alınan ortalama hacim 5-15 ml olmak üzere tek bir seansta vücut ağırlığının on katına kadar kan emebilirler.
Tıbbi sülüklerin yaklaşık 60 farklı protein içeren tükürük salgıladığı bulunmuştur. Bu enzimler, kanın pıhtılaşmamasına ve etkilenen bölgedeki kan akışının artmasına sebep olan damar genişletici maddeler ve iltihap önleyici çok çeşitli işlevlere sahiptir. Bu salgılanan enzimlerin birkaçı, pıhtılaşma önleyici ( hirudin gibi ), trombosit agregasyon inhibitörleri (en önemlisi apiraz, kollajenaz ve kalin), vazodilatör ve proteinaz inhibitörleri olarak hizmet eder. Ayrıca sülük ısırıkları genellikle ağrılı olmadığı için tükürüğün anestezik madde içerdiği de düşünülmektedir.
Tıbbi sülük tedavisinin diğer klinik uygulamaları: varisli damarlar, kas krampları, tromboflebit ve osteoartrit (kireçlenme) gibi pek çok farklı durum yer alır.
Sülük tedavisinin en yaygın komplikasyonu, kolayca tedavi edilebilen uzun süreli kanamadır. Ancak daha ciddi alerjik reaksiyonlar ve bakteriyel enfeksiyonlar da ortaya çıkabilir.