Kupa Çekme
Kupa tedavisinin yaklaşık 5 bin yıl önceki eski Mısır döneminden beri kullanılan bir teknik olduğu biliniyor. Ağrılı bölgelerin tedavisinde benzersiz bir başarı sağlayan bu yöntemin, Babiller ve Çinliler tarafından kullanılmasının yanı sıra İslamiyet döneminde Arap yarım adasında da sıklıkla tercih edildiği belirtiliyor. Peki binlerce yıldır insanlık tarihinin her döneminde şifa dağıtmaya devam eden kupa tedavisi tam olarak nedir? Halk arasında bardak çekme olarak da adlandırılan bu metot, farklı büyüklükteki kupaların deride bir vakum etkisi oluşturarak bölgedeki kan akımını yüksek düzeye çıkarması esasına dayanır. Böylece dokulardaki oksijen ve kan miktarı artırılırken toksinler ve karbondioksitin lenf yoluyla atılımı hızlandırılır.
Kan aldırmadan sadece kupa uygulayarak yapılan tedaviye de kuru hacamat veya kupa tedavisi denilmektedir.
Kupa Terapisi Nedir? Nasıl Uygulanır?
Kupa terapisi, vücudun kan akışını harekete geçirmek için ısıtılmış bir kapağın (bu bardak, kupa vb. şekilde çeşitlenmektedir) deriye vakumlanarak uygulanmasıdır. Cilt yüzeyine vakum oluşturarak uygulanan bu tedavi yöntemi akupunktur noktalarına uygulanır.
Eski medeniyetlerde bambu, metal ya da topraktan yapılmış bardaklarla uygulanan kupa terapisi günümüzde cam bardaklarla uygulanmaktadır. Oluşturulmak istenen vakum, alkole bulanmış ve tutuşturulmuş bir pamuklu çubuğun yardımıyla kabın ısıtılması ve içindeki oksijenin alınmasıyla gerçekleştirilir. Isıtılan ve oksijeni alınan kupa hızlıca belirlenen bölgeye kapatılır ve soğuma sürecinde vakum oluşur.
Hekim özenli bir muayene yapar, tanı konulur, kupa uygulamasının yarar sağlayıp sağlamayacağına karar verir(endikasyon belirlenir) sonrasında eğer yapılmaya karar verildiyse kupa olacak bölgeler tespit edilir. Bölge dezenfekte edildikten sonra tek kullanımlık kupalar uygulanır.
Kupa terapisinin süresi ortalama 20 ile 30 dakika arasındadır. Nitekim kupa terapisinde kişiden kişiye göre kupa boyutu, basınçlar ve uygulama süreleri değişebilmektedir.
Kupa Terapisi Uygulanan Yerde Morarma Görülür mü?
Kupa tedavisi sonrasında bölgedeki renk değişimi ve şiddeti uygulama yapılan kupanın boyutuna, uygulamanın basıncına, ısı derecesine süresine ve kişinin sağlık durumuna göre değişmektedir. Tedavi sonrasında genellikle iz kalır. Nitekim iyileştirici olan şey de bizzat bu morarmalardır.
Kupa tedavisinde vakumlama sonucu oluşan morarma sayesinde vücut tüm yapıcı ve onarıcı kimyasalları bu bölgelere yönlendirir. Bu sayede vücuttaki tüm kas, eklem ve sinir yapıları tazelenir, sorun yaşanan bölgeler sağlıklı hale getirilir.
Kupa Tedavisi Kaç Günde Bir Yapılır?
Kupa tedavisi aynı bölgeye yapılacaksa 7 gün ara vermek yeterlidir. Kuru kupa uygulaması sınır olmadan tekrar edilebilir. Bu tedavi yöntemlerinin kişiden kişiye değişkenlik gösterdiği unutulmamalıdır. Seans sonrasında doktorunuzun tavsiyeleri göz önüne alınarak tedavi sıklığına karar verilebilir.
Kupa tedavisi hangi hastalıklarda kullanılır?
Kupa Terapisi Kimlere Yapılmaz?
Hacamat
Herhangi bir hastalıktan dolayı veya sağlıklı kalmak maksadıyla vücudun belli bölgelerinde deri altında birikmiş, vücutta hastalıklara neden olan toksik kanın vakumlanıp hafifçe çizikler atılarak üzerine bardak veya şişe oturtarak kan alma işlemine, hacamat denir.
‘Hacamat’ kelimesi Arapça ‘emmek, normal formuna getirmek’ anlamlarını taşır. Hacamat uygun zaman dilimlerinde belli aralıklarla usulüne uygun olarak yapılırsa, vücudun dışarıya atamadığı ağır metaller, toksinler, serbest radikaller, kullanılan ilaçların ve hormonlu gıdaların vücutta bıraktığı kalıntılar emilerek bedenimizin normal formuna gelmesi sağlanmış olur.
Genelde sırt bölgesinden uygulama yapılsa da yaptıran kişinin hastalığına, şikayetine göre baş bölgesi ve vücudun diğer akupunktur noktalarına da uygulanabilir. Ancak uygulama yapılacak bölge doktor tarafından belirlenmelidir.
Hacamat olacak kişilerin kan sulandırıcı ilaç, aspirin kullanmıyor olması gereklidir. Tedaviye gireceklerin çok aç veya çok tok olması da uygun değildir.
Hacamat ağrısız, acısız, yatak istirahatsiz, iş gücü kaybı olmadan tatbik olunan bir tedavi metodu olup, hastalıklardan korunmanın ve sağlıklı yaşamanın yoludur.
Hacamat tedavisi nasıl uygulanır?
Hacamat tedavisi bir nevi cerrahi müdahaledir. Kime ve nasıl yapılacağı tüm tedavi metodlarında olduğu gibi doktor tarafından belirlenmelidir. Uygulamayı, doktorun ya da doktor kontrolünde sağlık personellerinin yapması gereklidir.
ilk vakumlama işleminden hemen sonra vakumlanan alana steril bir bistüri aracılığı ile 1-1.5 mm derinlikte ve 5-7 mm uzunlukta çizikler atılır. Öncesinde yapılan vakumlama nedeni ile bu işlemde ağrı hissedilmez. Çizme işleminden hemen sonra alan tekrar vakumlanarak kan sızması sağlanır.
Bölgedeki özellikle hücreler arası bölgelerden ve küçük kılcal damarlardan sızan kanın kupayı doldurması ile gerektiğinde 1 veya 2 kez kan temizlenerek vakumlamaya devam edilir. Sonrasında vakumlama sonlandırılır, alan temizlenir ve yara iyileşmesini çabuklaştırmak amacı ile çeşitli bitkisel sıvılardan yararlanılarak, pansuman edilerek kapatılır.
Hacamat Kaç Günde Bir Yapılır?
Kupa tedavisi - Hacamat aynı bölgeye yapılacaksa 1 gün ara vermek yeterlidir. Bu tedavi yöntemlerinin kişiden kişiye değişkenlik gösterdiği unutulmamalıdır. Seans sonrasında doktorunuzun tavsiyeleri göz önüne alınarak tedavi sıklığına karar verilebilir.
Hacamatın Genel Faydaları
Hacamatın Ve Kupa Tedavisinin Faydaları
Yukarıda saydığımız özellikleriyle, toplam organizmanın bağışıklık ve esneklik ve iyileşmesinde etkin rol alır.
Hacamat Noktaları Nelerdir?
Hacamat tedavisi bilindiği üzere çok uzun yıllardır hastalıkların tanı ve tedavisinde uygulanmaktadır. Bu nedenle gerek araştırmalar gerekse de bilimsel çalışmalar sonucunda insan bedeninde hacamat noktaları belirlenmiştir. Söz konusu hacamat noktaları aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir.
Hacamat tedavisinin alanında uzman ve tecrübeli hekimler tarafından uygulanması gerekmektedir. Öyle k; uygulamada başarıyı sağlayan faktörlerden en önemlisi yaşanılan sağlık problemin tedavisi için en doğru hacamat noktasının bulunmasıdır.
Hangi Bölgelere Hacamat Yapılmaz?
Kafanın üst bölgesinde (bıngıldak) ve ense çukurunda hacamat uygulamasının gerçekleştirilmesi sakıncalıdır. Bu noktalarda yapılan her müdahale akıl hastalıklarına ya da zihinsel problemlere neden olabilmektedir.
Aynı zamanda hacamat uygulamasının hangi bölgelere yapılacağı ve ne kadar zamanda bir tekrarlanması gerektiği de büyük önem taşımaktadır. Öyle ki kulak ve kafa hacamatlarının çok sık tekrarlanmaması önerilmektedir.
Hacamat Kimlere Yapılmaz?
Kupa Tedavisi Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Bu yöntem ile vücut toksik maddelerden arındırılmaya çalışılır. Kupa bardak tedavisi daha etkili hale gelmesi için bazı hususlara dikkat edilmelidir.
Kupa Tedavisi – Hacamat öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
Tedavi sonrasında ise dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir: