Vertigo, kişinin hareket etme hissine sahip olduğu veya çevredeki nesnelerin hareket etmediği halde hareket ettiği bir durumdur. Çoğunlukla dönme veya sallanma hareketi gibi hissedilir. Bu durum bulantı, kusma, terleme veya yürüme güçlüğü ile ilişkili olabilir. Baş hareket ettirildiğinde genellikle daha kötüdür. Vertigo en sık görülen baş dönmesi türüdür.
Vertigoyla sonuçlanan en yaygın bozukluklar benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV), Ménière hastalığı ve vestibüler nörittir. Daha az görülen nedenler arasında felç, beyin tümörleri, beyin hasarı, multipl skleroz, migren, travma ve orta kulaklar arasındaki eşit olmayan basınçlar yer alır. Fizyolojik vertigo, gemideyken olduğu gibi uzun süre harekete maruz kalmanın ardından veya gözler kapalıyken basitçe dönmenin ardından ortaya çıkabilir. Diğer nedenler arasında karbon monoksit, alkol veya aspirin gibi toksin maruziyeti yer alabilir. Vertigo tipik olarak vestibüler sistemin bir kısmındaki bir soruna işaret eder. Baş dönmesinin diğer nedenleri arasında presenkop, dengesizlik ve spesifik olmayan baş dönmesi yer alır.
İyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo, hareketle tekrarlayan vertigo atakları yaşayan ve bu ataklar arasında normal olan bir kişide daha olasıdır. İyi huylu vertigo atakları genellikle bir dakikadan kısa sürer. Dix -Hallpike testi tipik olarak bu durumda nistagmus olarak bilinen hızlı göz hareketleri periyodunu üretir. Ménière hastalığında sıklıkla kulaklarda çınlama, işitme kaybı olur ve vertigo atakları yirmi dakikadan fazla sürer. Vestibüler nöritte vertigo aniden ortaya çıkar ve kişi hareket etmediği halde bile nistagmus ortaya çıkar. Bu durumda vertigo günlerce sürebilir. Özellikle halsizlik, baş ağrısı, çift görme veya uyuşukluk gibi diğer sorunlar ortaya çıkarsa, daha ciddi nedenler de dikkate alınmalıdır.
Baş dönmesi insanların yaklaşık %20-40'ını belirli bir zamanda etkilerken, yaklaşık %7,5-10'unda vertigo görülür. Belirli bir yılda yaklaşık %5'inde vertigo görülür. Yaşla birlikte daha yaygın hale gelir ve kadınları erkeklerden iki ila üç kat daha sık etkiler. Vertigo, gelişmiş dünyada acil servis başvurularının yaklaşık %2-3'ünü oluşturmaktadır.
Vertigo ve Doktor Kamil Teker Yöntemi
Denge merkezi sinir dalları aracılığı ile gelen mesajlar sayesinde dengeyi koordine etmektedir. Denge merkezinde bulunan hücrelerin beslenmesi ve bakımı için kan dolaşımı elzemdir. Kan dolaşımında aksama veya sinir dallarındaki mesaj iletiminde kesinti olursa denge merkezi anormal çalışır ve bu vertigo olarak belirti verir.
Kafa-boyun eklemini ilgilendiren hizalanma kusurları ve gerilimler vertigoya sebep olabilir. Doktor Kamil Teker Yönteminde kafa-boyun ekleminde gelişen blokları ve hizalanma kusurlarını düzeltmek, gelişmiş kireçlenmeleri azaltmak ve eklem çevresindeki yumuşak dokuyu yenilemek suretiyle vertigo kalıcı olarak iyileşebilir. İlaç tedavisi ile kasların ve eklem bağlarının uzunluk ve gerilim farklılıkları düzenlenmektedir.
Proloterapi, mezoterapi, manuel terapi, ozon terapi, tıbbi masaj ve ilaç tedavisinden oluşan tedavi protokolü ile başarılı kalıcı iyileşme % 80 – 90 oranında .
Bir kür 15 – 30 seans sürmektedir. Bir kür sonrası 45 gün ara verilmektedir.