Servikal distoni nedir?
Servikal distoni , boynunuzda istemsiz kas kasılmalarına neden olan nörolojik bir durumdur (beyninizi ve sinirlerinizi etkiler ). Kaslarınız kasıldığında gerilir ve gevşeyemezler. Bu durum duruşunuzu etkiler. Başınız ve boynunuz spazm veya sarsılmaya benzeyen anormal hareketler yapabilir. Bu durum günlük aktivitelerinizi etkileyebilecek ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir.
Servikal distoni bir tür fokal distonidir. Bu, vücudunuzun bir bölümünde kas spazmlarına neden olan bir durumdur.
Sağlık uzmanınızın servikal distoniyi spazmodik tortikolis olarak adlandırdığını duyabilirsiniz.
Servikal distoni türleri nelerdir?
İki tip servikal distoni vardır. Bunları nedene göre ayırabilirsiniz:
Servikal distoni ne kadar yaygındır?
Servikal distoni, fokal distoninin en yaygın şeklidir. Amerika Birleşik Devletleri'nde tahminen 60.000 kişiyi etkilemektedir.
Servikal distoninin belirtileri nelerdir?
Servikal distoni aşağıdaki gibi istemsiz hareketlere neden olur:
Servikal distonide duruş değişiklikleri şunları içerebilir:
Bu hareketler omuzlarınızda ve boynunuzda ağrıya (yanma hissi) neden olabilir. Ayrıca servikal distoni ile baş ağrıları da yaşayabilirsiniz.
Servikal distoniye ne sebep olur?
Sağlık hizmeti sağlayıcıları tüm servikal distoni vakalarının kesin nedenini bilmiyor. Araştırmalar, bazal ganglionlarınızın veya beyninizin kas hareketlerini düzenleyen kısmının olması gerektiği gibi çalışmadığını gösteriyor.
İkincil distoni aşağıdakilerin sonucu olabilir:
Servikal distoninin risk faktörleri nelerdir?
Aşağıdaki durumlarda servikal distoni gelişme riski daha fazla olabilir:
Bu durum her yaştaki herkesi etkileyebilse de en sık görülen durumlar şunlardır:
Servikal distoninin komplikasyonları nelerdir?
Servikal distoni belirtileri günlük rutininizi ve belirli aktiviteleri ne kadar iyi gerçekleştirebildiğinizi etkileyebilir. Ağrı, titreme veya spazmlar boynunuzu, çenenizi, kollarınızı ve gövdenizi hareket ettirmenizi zorlaştırabilir. Konuşma, yutkunma ve fiziksel koordinasyonda sorun yaşayabilirsiniz. Şiddetli vakalar çalışma yeteneğinizi veya saçınızı taramak veya dişlerinizi fırçalamak gibi eskiden yapabildiğiniz görevleri tamamlama yeteneğinizi sınırlayabilir.
Servikal distoni tedavi edilmezse boynunuzun ötesinde vücudunuzun diğer bölgelerinde ağrı ve distoni veya kas spazmları yaşayabilirsiniz.
Servikal distoni nasıl teşhis edilir?
Bir nöroloji uzmanı, semptomlarınızı gözden geçirerek, fizik muayene sonrasında servikal distoni teşhisini koyabilir . Ayrıca akrabalarınızda benzer durumun bulunup bulunmadığını öğrenmek için size tıbbi geçmişinizi ve ailenizin tıbbi geçmişini soracaklar.
Sağlık uzmanınız omurilik sıkışmasından veya sinir hasarından veya tahrişinden şüphelenmediği sürece MR veya elektromiyografi gibi testlere gerek yoktur.
Genel Servikal distoni nasıl tedavi edilir?
Servikal distoni tedavisi şunları içerebilir:
Tedavi, bu durumla teşhis edilen her kişiye göre değişir. Sizin için işe yarayan şey başkası için işe yaramayabilir. Sizin için işe yarayan doğru olanı veya birkaçını bulana kadar farklı tedavi türlerini denemeniz gerekebilir.
Botulinum toksini servikal distoniyi nasıl tedavi eder?
Birçok kişi Botox® adı verilen yaygın bir botulinum toksini markasını biliyor. Bu, botulinum toksini tip B'ye ek olarak servikal distoniyi tedavi edebilen bir tür botulinum toksini serotip A'dır. Botulinum toksini, distonik boyun kasını zayıflatarak kasılmasını önleyerek çalışır.
Sağlık uzmanınız bu ilacı boynunuzdaki kaslara enjekte edecektir. İlacın etkilerini enjeksiyondan yaklaşık bir hafta sonra fark edebilirsiniz. İki ile üç ay arasında sürer. Etkiler geçince belirtileriniz yeniden ortaya çıkacaktır. Belirtilerinizi yönetmek için tekrarlanan enjeksiyonlara ihtiyacınız olacak.
Botulinum toksininin yan etkileri şunlardır:
Hangi ilaçlar servikal distoniyi tedavisinde kullanılır?
Servikal distoniyi tedavi etmek için en yaygın kullanılan ilaçlardan bazıları şunlardır:
Yan etkiler hafıza sorunları ve yorgunluğu içerebilir.
Servikal distoni önlenebilir mi?
Servikal distoniyi önlemenin bilinen bir yolu yoktur.
Servikal distoninin görünümü nedir?
Servikal distoni yaşam boyu süren bir durumdur ancak yaşam beklentinizi etkilemez. Durum zamanla giderek kötüleşebilir veya belirtileriniz durağanlaşabilir (değişmeyecekleri bir noktaya ulaşabilir).
Tedaviyle siz ve sağlık uzmanınız semptomlarınızı yönetebilir, böylece keyif aldığınız aktivitelere rahatsızlık duymadan geri dönebilirsiniz.
Botoks servikal distoniyi tedavi eder mi?
Hayır. Servikal distoninin tedavisi yoktur. Bir botulinum toksini markası olan Botox, servikal distoni semptomlarını geçici olarak tedavi edebilir, ancak bir tedavi değildir.
Ne zaman bir sağlık uzmanına başvurmalıyım?
Aşağıdaki durumlarda bir sağlık uzmanına başvurun:
Sağlık uzmanıma hangi soruları sormalıyım?
Biyolojik ailemden birisi bu hastalığa sahip olsaydı ben de servikal distoni riski altında mıyım?
Ameliyata ihtiyacım olacak mı?
Servikal distoni rahatsız edici bir durumdur. Boynunuzdaki kaslar gevşemede zorluk çeker, bu da başınızın istemediğiniz halde hareket etmesine neden olur. Bir zamanlar keyif aldığınız belirli aktivitelere katılmanızı veya günlük rutininizi tamamlamanızı engelleyebilir. Sağlık uzmanınız, kendinizi daha iyi hissetmeniz için semptomlarınıza en iyi şekilde yanıt verecek tedaviyi bulmanıza yardımcı olabilir.
Servikal Distoni ve Doktor Kamil Teker Yöntemi
Servikal distoninin bilinen sebepleri: Psikiyatrik ilaç kullanımının komplikasyonları, Travmatik beyin hasarı, Parkinson hastalığı, GNAL, THAP1, CIZ1 veya ANO3 genlerindeki genetik değişiklik ( mutasyon) olarak açıklanmıştır. Ancak en sıklıkta sebebi bilinmeyen grup oluşturmaktadır.
Servikal distoninin sebebi bilinmeyen hasta grubunda tecrübemize göre boyun bölgesindeki sorunlar sebep olmaktadır. Boyun bölgesinde hizalanma kusurları ve gelişen kireçlenme sonucu normal sağlıklı kas-sinir duyusu kesintiye uğramaktadır. Bir çok kas anormal otomotizma kazanmaktadır. Beyinden gelen sinir duyusundan bağımsız anormal refleksif kasılmalar nedeniyle istemli hareketleri engellenmektedir.
Doktor Kamil Teker Yöntemi Boyun bölgesindeki eklem hizalanma kusurlarının restore edilmesi ve kaslarda gelişen anormal refleks noktalarının iyileştirilmesi esasına dayanmaktadır. Boyun bölgesindeki eklem bağlarının yenilenmesi için proloterapi uygulanmaktadır. Manuel terapi teknikleri ile eklem hareket açıklıkları restore edilmektedir. Endoterapi ile kasların içinde gelişen tetik nokta gibi çalışan odakların silinmesi mümkün olmaktadır. Tıbbi masaj ile kasların esnekliği ve kan dolaşımı restore edilmektedir. İlaç tedavisi ile kas krampları engellenmektedir.
Doktor Kamil Teker Yöntemi; manuel terapi, postür düzenleme, tıbbi masaj, proloterapi, endoterapi, mezoterapi, kuru iğne ve ilaç tedavisinden oluşmaktadır. Tedavi protokolü kürler halinde verilmektedir. Her bir kür dört hafta sürmektedir.
Tedavi başarı beklentisi % 90 iyileşmeyi hedef almaktadır. İyileşme bu sayede kalıcı olmaktadır. Tedavi maliyeti otuz altı bin(36000) euro + KDV'dir.