Donuk omuz olarak da bilinen yapışkan kapsülit, omuz ağrısı ve sertliği şikayetlerine sebep olan bir durumdur. Ağrı ve özellikle dış rotasyonda hareket kaybıyla kendini gösteren yaygın bir omuz rahatsızlığıdır. Omuzu hem isteyerek hem de başkaları tarafından birden fazla yöne hareket ettirme yeteneğinde kayıp vardır. Ancak omuzun kendisi dokunulduğunda genellikle önemli ölçüde acı vermez. Omuz çevresinde kas kaybı da meydana gelebilir. Başlangıç, haftalar ve aylar boyunca kademeli olarak gerçekleşir. Komplikasyonlar arasında humerus kırığı veya biceps tendon kopması.
Çoğu durumda nedeni bilinmemektedir. Bu durum omuz yaralanması veya ameliyatı sonrasında da ortaya çıkabilir. Risk faktörleri arasında diyabet ve tiroid hastalığı yer alır. Altta yatan mekanizmada inflamasyon ve yara izi vardır. Araştırmaya göre yapışkan kapsülit, diyabet ve hipotiroidizm ile birlikte ortaya çıkmaktadır.
Tanı genellikle kişinin semptomlarına ve fizik muayeneye dayanır. Tanı MR ile desteklenebilir.
Bu durum sıklıkla müdahale gerektirmeden zamanla kendi kendine düzelir ancak bu birkaç yıl sürebilir. NSAID'ler, fizik tedavi, steroidler ve omuza yüksek basınçla enjeksiyon gibi bir dizi tedavi denenebilir, ancak en iyisinin ne olduğu belirsizdir.] Birkaç ay sonra düzelmeyenlere ameliyat önerilebilir. Yapışkan kapsülit prevalansının genel popülasyonda %2 ile %5 arasında olduğu tahmin edilmektedir. 40-60 yaş arası kişilerde ve kadınlarda daha sık görülür.
Semptomlar omuz ağrısı ve sınırlı omuz hareketi şikayetini içerir. Ancak bu semptomlar birçok omuz rahatsızlığında yaygındır. Yapışkan kapsülitin önemli bir belirtisi, basit kol hareketlerini gerçekleştirmeyi neredeyse imkansız hale getiren sertliğin şiddetidir. Donmuş omuza bağlı ağrı genellikle sabit veya ağrılıdır ve geceleri ve herhangi bir hareketle daha da kötüleşebilir.
Birincil donuk omuz semptomlarının üç veya dört aşamalı olduğu tanımlanmaktadır. Bazen omuzun donmasından üç ay öncesine kadar bir prodromal aşama tanımlanır. Bu aşamada insanlar hareket uçlarında keskin ağrı, istirahatte ağrılı ağrı ve uyku bozukluklarından bahseder.
Birinci aşama: Altı haftadan dokuz aya kadar sürebilen ve hastanın ağrısının yavaş yavaş başladığı "donma" veya ağrılı aşama. Ağrı kötüleştikçe omuz hareketi kaybolur.
İkinci aşama : "Donma" veya yapışkan aşama, ağrıda yavaş bir iyileşme ile işaretlenir ancak sertlik kalır. Bu aşama genellikle dört ila on iki ay sürer.
Üçüncü aşama: Omuz hareketinin yavaş yavaş normale döndüğü "çözülme" veya iyileşme. Bu genellikle 5 ile 26 ay sürer.
Fizik muayene bulguları hem aktif hem de pasif hareket açıklığında tüm hareket düzlemlerinde kısıtlı hareket açıklığını içerir. Bu, omuz sıkışma sendromu veya rotator manşet tendiniti gibi aktif hareket aralığının kısıtlandığı ancak pasif hareket aralığının normal olduğu durumlarla çelişir. Omuzun bazı muayene manevraları ağrı nedeniyle imkansız olabilir. (kaynak: en.wikipedia.org)
Donuk Omuz ve Doktor Kamil Teker Tedavi Protokolü
Donuk omuz tablosu, omuz eklem çevresindeki dokularda gelişen kireçlenmenin sonucu olarak ortaya çıkar. Omuz eklem kireçlenmesinin tedavisi ile donuk omuz iyileşir.
Uyguladığımız tedavi protokolü: proloterapi, mezoterapi, manuel terapi, tıbbi masaj, ozon terapi ve ilaç tedavisinden oluşmaktadır. Tedavi süresi 21 – 30 gün sürebilmektedir.