Spondilolistezis bir omurga omurunun diğerine göre yer değiştirmesidir. Bazı tıbbi sözlükler spondilolisteziyi spesifik olarak bir omurun kendisinden alttaki omur (veya sakrum ) üzerinde öne veya öne doğru yer değiştirmesi olarak tanımlarken, tıp kitaplarında sıklıkla herhangi bir yönde yer değiştirme olarak tanımlanır. Spondilolistezis, bir omur gövdesinin sonraki bitişik omur gövdesine göre kayma derecesine göre derecelendirilir. Spondilolistezis altı ana etiyolojiden biri olarak sınıflandırılır: dejeneratif, travmatik, displastik, istmik, patolojik veya ameliyat sonrası. Spondilolistezis en yaygın olarak lomber omurgada, öncelikle L5-S1 seviyesinde, L5 vertebral cismin S1 vertebral cismin üzerine anterior olarak yer değiştirmesiyle meydana gelir.
Türler
Olistesis (eş anlamlısı olisthy ), herhangi bir yönde yer değiştirmeyi daha açık bir şekilde ifade eden bir terimdir. İleri veya öne yer değiştirme spesifik olarak anterolistezis olarak adlandırılabilir. Anterolistez genellikle beşinci lomber vertebrayı tutar. Geriye doğru yer değiştirmeye retrolistezis denir . Yanal yer değiştirmeye lateral listesis veya laterolistezis adı verilir.
Cellat kırığı, C2 omurunun pediküllerinin kırılması nedeniyle ikinci servikal omurun (C2), C3 omuruna göre öne doğru yer değiştirdiği spesifik bir spondilolistezis türüdür.
Anterolistez konumu hangi omurların etkilendiğini içerir ve ayrıca omurların hangi kısımlarının etkilendiğini de belirtebilir.
İstmik anterolistezis, pars interarticularis'te bir kusurun olduğu yerdir. Spondilolistezisin en sık görülen şeklidir; Spondilolitik spondilolistezis olarak da adlandırılan bu durumun ABD nüfusunda yüzde 5-7 oranında rapor edilen bir yaygınlığı vardır. İntravertebral eklemdeki kayma veya kırılma genellikle 6 ile 16 yaşları arasında meydana gelir, ancak yetişkinliğe kadar fark edilmeden kalır. Bu istmik kaymaların kabaca yüzde 90'ı düşük dereceli (%50'den az kayma) ve yüzde 10'u yüksek derecelidir (%50'den fazla kayma). Üç alt tipe ayrılır:
A: pars yorulma kırığı
B: birden fazla iyileşen stres etkisinden dolayı pars uzaması
C: pars akut kırık
Önem derecesine göre
Omurga gövdesi genişliğinin yüzdesi olarak ölçülen kayma derecesine göre sınıflandırma: Derece I spondilolistezis tüm vakaların yaklaşık %75'ini oluşturur.
Derece I: %0–25
Derece II: %25–50
Derece III: %50–75
Derece IV: %75–100
Derece V: %100'den büyük
(kaynak: en.wikipedia.org)
Omurgada Kayma ve Doktor Kamil Teker Yöntemi
Omurgada eklem bütünlüğünü sağlayan bağlardaki yırtılma ve kopmalar nedeniyle eklemde instabilite gelişir. İnstabilite omurlar arasında kayma gelişmesine izin verir.
Omurgadaki instabiliteyi düzeltmek için mutlaka proloterapi ve manuel terapinin beraber uygulanması lazım. İlaç tedavisi, eklem çevresindeki bağların ve kasların normal uzunluk ve gerilim seviyesine çıkarmaya yardımcı olur. Doktor Teker masaj kremi ile deride gelişen kireçlenmelerin azalması mümkündür. Ozon terapi ile eklem çevresi bağların daha iyi kanlanması sağlanır.
Bir kür tedavi 21 – 30 seans sürer. Sonra 45 gün ara verilir. Hasta tekrar muayene edilir. Hastanın omurgadaki kayması % 90 düzelinceye kadar kürler tekrar verilir.