Spinal stenoz,
Spinal stenoz, omurilik kanalının veya nöral foramenlerin anormal daralmasıdır ve omurilik veya sinir kökleri üzerinde baskıya neden olur. Semptomlar kollarda veya bacaklarda ağrı, uyuşma veya güçsüzlük içerebilir. Semptomlar genellikle kademeli olarak başlar ve öne doğru eğilmeyle iyileşir. Şiddetli semptomlar mesane kontrolünün kaybı, bağırsak kontrolünün kaybı veya cinsel işlev bozukluğunu içerebilir.
Nedenleri arasında osteoartrit, romatoid artrit, omurga tümörleri, travma, Paget kemik hastalığı, skolyoz, spondilolistezis ve genetik durum olan akondroplazi yer alabilir. Omurganın etkilenen kısmına göre servikal, torasik ve lomber stenoz olarak sınıflandırılabilir. En sık görüleni lomber stenozdur, bunu servikal stenoz takip etmektedir. Tanı genellikle semptomlara ve tıbbi görüntülemeye dayanır.
Tedavi ilaçları, destekleri veya ameliyatı içerebilir. İlaçlar arasında NSAID'ler, asetaminofen, antikonvülzanlar (gabapentinoidler) veya steroid enjeksiyonları bulunabilir. Germe ve güçlendirme egzersizleri de faydalı olabilir. Belirli aktivitelerin sınırlandırılması önerilebilir. Cerrahi genellikle yalnızca diğer tedaviler etkili olmadığında yapılır; olağan prosedür dekompresif laminektomidir.
Spinal stenoz insanların % 8 kadarında görülür. En sık 50 yaş üstü kişilerde görülür. Erkekler ve kadınlar eşit sıklıkla etkilenir. Bu durumun ilk modern tanımı 1803 yılında Antoine Portal tarafından yapılmıştır ve bu durumun Eski Mısır'a kadar uzanan kanıtları vardır.
Türler
En sık görülen formları bel seviyesindeki lomber spinal stenoz ve boyun seviyesindeki servikal spinal stenozdur. Sırtın orta kısmındaki torasik spinal stenoz çok daha az görülür.
Lomber stenozda, alt sırttaki omurilik sinir kökleri sıkıştırılır ve bu da siyatik semptomlarına (belden kalçalara ve bacaklara yayılan karıncalanma, güçsüzlük veya uyuşukluk) yol açabilir.
Servikal spinal stenoz, omuriliğin sıkışması nedeniyle çok daha tehlikeli olabilir. Servikal kanal stenozu, ciddi vücut zayıflığı ve felç gibi semptomlara neden olan ciddi bir durum olan miyelopatiye yol açabilir. Bununla birlikte, lomber stenozda bu tür şiddetli spinal stenoz semptomları hemen hemen yoktur, ancak omurilik, yetişkin lomber omurganın üst ucunda sonlanır ve yalnızca sinir kökleri (kauda ekuina) daha aşağı doğru devam eder. Servikal spinal stenoz, omurga kanalının boyun seviyesinde daralmasını içeren bir durumdur. Sıklıkla kronik dejenerasyona bağlıdır, fakat aynı zamanda konjenital veya travmatik de olabilir. Tedavi sıklıkla cerrahidir.
Yaygın belirtiler:
Nörolojik belirtiler:
Nedenler
Travma
Tümörler
Tedaviler
Tedavi seçenekleri cerrahi veya cerrahi dışıdır. Lomber spinal stenoz için cerrahi olmayan tedavinin mi yoksa cerrahi tedavinin mi daha iyi olduğu konusunda genel kanıtlar kesin değildir.
Ameliyatsız tedaviler
Cerrahi olmayan tedavilerin etkinliği, iyi çalışılmadığından belirsizdir.
Durumun seyri ve semptomların nasıl hafifletileceği hakkında eğitim
Asetaminofen, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) gibi ağrıyı ve iltihabı hafifletmeye yönelik ilaçlar
Genel sağlığınızı korumak veya elde etmek için egzersiz yapın; ileri eğilmeyi sağlayan sabit bisiklete binmek, yürümek veya yüzmek gibi aerobik egzersizler semptomları hafifletebilir.
Semptomları hafifletmek ve darlığın ilerlemesini yavaşlatmak için kilo kaybı
Öz bakımı desteklemek için fizik tedavi.[37] Ayrıca ağrının ve diğer semptomların azalmasına yol açabilecek esneme ve kuvvet egzersizleri konusunda talimatlar verebilir.
Lomber epidural steroid veya anestezik enjeksiyonların kullanımlarını destekleyen düşük kalitede kanıtlar vardır.
Ameliyat
Lomber dekompresif laminektomi: Bu, sinirlerin ve sinir keselerinin basıncını azaltmak için omurilik kanalının üzerindeki kemik çatısının ve kalınlaşmış bağların çıkarılmasını içerir. İnsanların %70-90'ı iyi sonuçlar elde ediyor.
İnterlaminar implant: Lomber dekompresif cerrahi sonrasında omurganın hareketini sağlayan ve omurgayı sabit tutan, alt sırttaki iki kemik arasına yerleştirilen, füzyonsuz U şeklinde bir cihazdır. U şeklindeki cihaz omurgadaki kemikler arasındaki yüksekliği koruyarak sinirlerin serbestçe çıkabilmesini ve alt ekstremitelere kadar uzanabilmesini sağlar.
Servikal miyelopati ameliyatı, kompresyonun nerede oluştuğu ve servikal omurganın nasıl hizalandığı gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak önden veya arkadan gerçekleştirilir.
Ön servikal diskektomi ve füzyon: İlgili omurları stabilize etmek için omurilik ve servikal omurganın sinir köklerinin diskektomi ile dekompresyonu yoluyla sinir kökü veya omurilik sıkışmasının cerrahi tedavisi.
Posterior yaklaşımlar, omurganın arka elemanlarının parçalarını çıkararak omurilik çevresinde boşluk yaratmayı amaçlar. Teknikler arasında laminektomi, laminektomi ve füzyon ve laminoplasti bulunur.
Dekompresyon artı füzyon, tek başına dekompresyondan daha iyi görünmüyor, omurga aralayıcıları ise dekompresyon artı füzyondan daha iyi görünüyor ancak tek başına dekompresyondan daha iyi değil. Dekompresyon tipinde herhangi bir farklılık bulunmadı.
Doktor Kamil Teker Yöntemi (DKTY)
Alternatif tedavi yöntemleri ve ilaç tedavisinin kombine edilmesinden oluşmaktadır. Alternatif tedavi yöntemler:
Olmak üzere yedi terapi yöntemi uygulanmaktadır. Tedavi protokolü 30 – 45 gün uygulanmaktadır. Bir buçuk ay tedaviye ara verilmektedir. Kırk beş gün ara verildikten sonra hasta tekrar muayene edilerek klinik düzelme değerlendirilmektedir.
Hastanın şikayetlerinde yüzde seksen düzelme sağlanıncaya kadar tedavi kürler halinde tekrarlanmaktadır. Kalıcı başarı beklentisi % 80 – 90 iyileşmeyi hedef almaktadır.