Alzheimer hastalığı ( AD ), genellikle yavaş başlayan ve giderek kötüleşen nörodejeneratif bir hastalıktır. Demans vakalarının % 60-70'inin nedenidir. En sık görülen erken semptom, son olayları hatırlamada güçlüktür. Hastalık ilerledikçe semptomlar arasında dil ile ilgili sorunlar , oryantasyon bozukluğu (kolayca kaybolma dahil), ruh hali değişimleri , motivasyon kaybı , kendini ihmal etme ve davranış sorunları yer alabilir .
Alzheimer hastalığının nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Gelişimi ile ilişkili birçok çevresel ve genetik risk faktörü vardır. Alzheimer vakalarının sadece %1-2'si kalıtsaldır ( otozomal dominant ). Bu türler erken başlangıçlı ailesel Alzheimer hastalığı olarak bilinir, çok erken başlangıçlı ve daha hızlı ilerleme hızına sahip olabilir. Ailesel Alzheimer hastalığının aksine sporadik Alzheimer hastalığı vakalarının çoğu, 65 yaşından sonra gelişen geç başlangıçlı Alzheimer hastalığıdır.
Alzheimer hastalığının, hücre dışı olarak amiloid plakları olarak biriken anormal miktarlarda amiloid beta ve hücre içinde nörofibriler yumaklar olarak biriken tau proteinlerinin, beyinde nöronların işleyişini ve bağlanabilirliğini etkileyerek beyin fonksiyonunun ilerleyici bir kaybıyla sonuçlanmasıyla oluştuğuna inanılmaktadır.
İyi beslenme, fiziksel aktivite ve sosyal etkileşimin genel olarak yaşlanmada faydalı olduğu bilinmektedir ve bunlar bilişsel gerileme ve Alzheimer riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Bazıları semptomları geçici olarak iyileştirebilse de, hiçbir tedavi ilerlemesini durdurmaz veya tersine çevirmez.
Alzheimer'ın seyri genellikle ilerleyici bir bilişsel ve işlevsel bozulma paterni ile üç aşamada tanımlanır. Üç aşama erken veya hafif, orta veya orta ve geç veya şiddetli olarak tanımlanır. Hastalık ilerledikçe hafıza bozukluğunun derecesi de artar.
Alzheimer hastalığı genellikle kişinin tıbbi geçmişine, akrabalarından gelen geçmişine ve davranışsal gözlemlere dayanarak teşhis edilir. Kesin tanı için beyin dokusunun incelenmesi gerekir. Sekiz entelektüel alan en yaygın olarak AD'de bozulmuştur: bellek, dil, algısal beceriler, dikkat, motor beceriler, yönelim, problem çözme ve yönetici işlevsel yetenekler.
Epidemiyolojik çalışmalar, diğerlerinin yanı sıra diyet, kardiyovasküler risk, farmasötik ürünler veya entelektüel faaliyetler gibi belirli değiştirilebilir faktörler ile bir popülasyonun Alzheimer hastalığı geliştirme olasılığı arasında ilişkiler önermiştir.
İlaç tedavisi
Hiperkolesterolemi, hipertansiyon, diyabet ve sigara gibi kardiyovasküler risk faktörleri, Alzheimer hastalığının daha yüksek başlama riski ve kötüleşen seyri ile ilişkilidir. Tansiyon ilaçları riski azaltabilir.
Fiziksel egzersiz azalmış demans oranı ile ilişkilidir. Fiziksel egzersiz, Alzheimer hastalığı olanlarda semptom şiddetini azaltmada da etkilidir.
Ailesel olmayan Alzheimer Hastalığında Doktor Kamil Teker tedavi protokolü:
Tedavi protokolü ilaç tedavisi ve bitkisel kürlerden oluşmaktadır. Bitkisel kürler iki aşamalıdır. Birinci aşamada damar tıkanıklığı ve damar kireçlenmesini düzeltmeye yardımcıdır ve bu süre yaklaşık 3 – 3,5 ay sürmektedir. İkinci aşamada beyin dokusunun yenilenmesini uyaran destekleyici bitkisel karışım verilmektedir ve ikinci aşamada terapi süresi yaklaşık 3 – 6 ay sürmektedir.
Hastanın tedaviye verdiği yanıta göre gerekirse kürler tekrar verilebilmektedir.