Fothergill hastalığı, tic douloureux veya trifasiyal nevralji olarak da adlandırılan trigeminal nevralji ( TN veya TGN ), yüzdeki duyulardan ve motor işlevlerden sorumlu olan trigeminal siniri etkileyen uzun süreli ısırmak ve çiğnemek gibi bir ağrı bozukluğudur. Bu bir nöropatik ağrı şeklidir. İki ana türü vardır: tipik ve atipik trigeminal nevralji. Tipik şekli, yüzün bir tarafında saniyeler ila birkaç dakika süren şiddetli, ani, şok benzeri ağrı ataklarıyla sonuçlanır. Bu bölümlerin grupları birkaç saat içinde ortaya çıkabilir. Atipik form, daha az şiddetli, sürekli yanan bir ağrıya neden olur. Bölümler yüze herhangi bir dokunuşla tetiklenebilir. Her iki form da aynı kişide ortaya çıkabilir. Tıpta bilinen en acı verici rahatsızlıklardan biri olarak kabul edilir ve sıklıkla depresyonla sonuçlanır.
kamilteker.com
Kesin nedeni bilinmiyor ancak trigeminal sinirin miyelin kaybından kaynaklandığına inanılıyor. Bu, sinir beyin sapından çıkarken bir kan damarının sıkışması, multipl skleroz, felç veya travma nedeniyle ortaya çıkabilir. Daha az görülen nedenler arasında tümör veya arteriyovenöz malformasyon yer alır. Bir tür sinir ağrısıdır. Teşhis tipik olarak postherpetik nevralji gibi diğer olası nedenleri dışladıktan sonra semptomlara dayanır.
Tedavi ilaç tedavisi veya ameliyatı içerir. Antikonvülsan karbamazepin veya okskarbazepin genellikle başlangıç tedavisidir ve insanların yaklaşık %90'ında etkilidir. Hastaların %23'ünde ilacın kesilmesini gerektirecek yan etkiler sıklıkla yaşanmaktadır. Diğer seçenekler arasında lamotrijin, baklofen, gabapentin, amitriptilin ve pimozid yer alır. Opioidler genellikle tipik formda etkili değildir. İyileşme göstermeyen veya diğer önlemlere direnç göstermeyenlerde çeşitli ameliyat türleri denenebilir.
Trigeminal nevraljinin dünya çapındaki insanların yaklaşık %0,03 ile %0,3'ünü etkilediği tahmin edilmektedir ve kadınlar ve erkekler arasında yaklaşık 3:1 oranında aşırı kadın temsili bulunmaktadır. Genellikle 50 yaş üstü kişilerde başlar ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Bu durum ilk kez 1773'te John Fothergill tarafından ayrıntılı olarak tanımlandı.
kamilteker.com
Trigeminal nöralji
Bu bozukluk, trigeminal sinir bölümleri boyunca şiddetli yüz ağrısı ataklarıyla karakterizedir. Trigeminal sinir, üç ana dalı olan eşleştirilmiş bir kranyal sinirdir: oftalmik sinir (V1 ), maksiller sinir (V2 ) ve mandibular sinir (V3 ). Sinirin bir, iki veya üç dalının tümü etkilenebilir. Trigeminal nevralji en yaygın olarak trigeminal sinirin orta dalını ( maksiller sinir veya V2 ) ve alt dalını ( mandibular sinir veya V3 ) içerir.
Bireysel bir saldırı genellikle birkaç saniyeden birkaç dakikaya veya saate kadar sürer, ancak bunlar, ataklar arasında çok kısa aralıklarla saatlerce tekrarlanabilir. Diğer durumlarda günde yalnızca 4-10 atak yaşanmaktadır. Yoğun ağrı atakları paroksismal olarak ortaya çıkabilir. Acı hissini tanımlamak için insanlar genellikle yüzdeki tetikleyici bir bölgeyi, dokunmanın ve hatta hava akımlarının bir bölümü tetikleyebilecek kadar hassas olduğunu tanımlar; ancak birçok insanda ağrı, görünürde herhangi bir uyarı olmadan kendiliğinden oluşur. Yemek yeme, konuşma, tıraş olma, diş fırçalama gibi ortak aktivitelerle tetiklenebildiğinden yaşam tarzını etkiler. Rüzgâr, çiğneme ve konuşma birçok hastada durumu kötüleştirebilir. Saldırılardan etkilenenler, saldırıların elektrik şokuna maruz kalmış gibi hissettirdiğini söylüyor, yakıcı, keskin, bastırıcı, ezici, patlayan ya da vurularak tedavi edilemez hale gelen ağrı.
Ağrı aynı zamanda aylarca, hatta yıllarca süren iyileşmelerle birlikte döngüler halinde ortaya çıkma eğilimindedir. Bazı kişilerde ağrı ataklarının sıklığı veya şiddetinin zamanla kötüleştiği bilinmektedir. Ağrı zamanla diğer dallara da geçebilir ancak bazı kişilerde oldukça sabit kalır.
Bilateral (her iki tarafta da ortaya çıkan) trigeminal nevralji, multipl sklerozun (MS) neden olduğu trigeminal nevralji dışında çok nadir görülür. Bir sinir yüzün sol tarafına, diğeri ise sağ tarafına hizmet ettiğinden, bu normalde her iki trigeminal sinirde de sorun olduğunu gösterir. Bazen iki taraflı trigeminal nevralji raporları, her iki tarafta aynı anda meydana gelen ağrıdan ziyade, yüzün yan tarafını değiştiren tek taraflı (yalnızca bir tarafta) ağrı ataklarını yansıtmaktadır.
Ağrının hızlı yayılması, iki taraflı tutulum veya diğer majör sinir gövdeleriyle eş zamanlı katılım (V ve VII sinirlerinde Ağrılı Tik Konvulsif veya V ve IX sinirlerinde semptomların ortaya çıkması gibi) sistemik bir nedeni düşündürebilir. Sistemik nedenler arasında multipl skleroz veya genişleyen kraniyal tümörler bulunabilir.
Ağrının şiddeti yüzü yıkamayı, tıraş olmayı ve iyi ağız hijyeni sağlamayı zorlaştırır. Ağrının günlük yaşam aktiviteleri üzerinde önemli bir etkisi vardır, özellikle etkilenenler bir sonraki ağrı atağının ne zaman olacağı ve bunun ne kadar şiddetli olacağı korkusuyla yaşarlar. Şiddetli depresyon ve anksiyeteye yol açabilir.
Ancak yukarıda açıklanan belirtiler tüm insanlarda görülmeyebilir; yüz ağrısının yeni bir sınıflandırmasına dayanan , biri atipik trigeminal nevralji ("trigeminal nevralji, tip 2" veya eşlik eden ağrıyla birlikte trigeminal nevralji) olan TN'nin varyantları vardır. Bu durumlarda, zamanın %50'sinden fazlasında mevcut olabilen ve şoktan ziyade yanma veya karıncalanma olarak tanımlanan, daha uzun süreli, daha düşük şiddetli bir arka plan ağrısı da vardır.
Trigeminal ağrı, herpes zoster saldırısından sonra da ortaya çıkabilir. Post-herpetik nevralji, vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi aynı belirtilere sahiptir. Herpes zoster otikus tipik olarak birçok yüz kasını hareket ettirememe, kulakta ağrı, dilin ön kısmında tat kaybı, göz ve ağız kuruluğu ve veziküler döküntü ile kendini gösterir. Varisella zoster enfeksiyonlarının %1'den azı fasiyal siniri içerir ve bunun oluşmasına neden olur.
Anestezi dolorosa olarak da adlandırılan veya halk dilinde hayalet yüz ağrısı olarak da adlandırılan trigeminal deafferentasyon ağrısı (TDP), bir sinir problemini cerrahi olarak düzeltme girişimlerini takiben trigeminal sinire kasıtlı olarak zarar verilmesinden kaynaklanır. Bu ağrı genellikle yanma hissi ve uyuşma ile birlikte süreklidir. Daha sonraki ameliyatlar genellikle etkisiz olduğundan ve muhtemelen kişiye zarar verebileceğinden TDP'nin tedavisi çok zordur.
kamilteker.com
Trigeminal Nevralji ( TN veya TGN ) ve Doktor Kamil Teker Yöntemi
Boyun ve kafa etrafındaki hizalanma kusurları nedeniyle eklem bağları ve kaslar gergin ve sert tonusta çalışır, zamanla kireçlenme gelişir. Sinir duyusu çevre yumuşak dokudaki gerilim nedeniyle travmatize olur. Özellikle en çok kireçlenen eklem çevresindeki bağların arasında bulanan sinir dalında tekrarlayan travma nedeniyle nöropatik ağrı gelişir. Zonklayıcı, yanıcı ve ezici karakterde ağrı tekrarlayan çevresel uyaranlarla ortaya çıkar. Ağrı kesici ilaçlara çok az cevap verir.
Genel tedavi prensibimiz omurga hizalanma kusurlarını düzeltmek için manuel terapi, proloterapi ve postür ( duruş) bozukluğunu düzenleme yaklaşımı ile tedaviye başlıyoruz. Bunun yanında Doktor Teker Masaj kremi ile her gün tıbbi masaj uyguluyoruz. Kasların ve eklem bağlarının gerilimini normal seviyeye indirmek için ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçları tedaviye ekliyoruz. Kireçlenmenin azalması, doku kanlanmasının düzelmesi için ozon terapi mutlaka uygulama protokolüne ilave ediyoruz.
Trigeminal Nevraljide tedavi başarısı % 80 – 90.
Sürekli ağrı çekmek zorunda değilsiniz ve sürekli ilaç kullanmaktan kurtulabilirsiniz.