Servikalji olarak da bilinen boyun ağrısı yaygın bir sorundur; nüfusun üçte ikisi hayatlarının bir noktasında boyun ağrısı yaşamaktadır.
Boyun ağrısı, boyunda hissedilse de, diğer birçok omurga probleminden kaynaklanabilir. Boyun ağrısı, hem boyunda hem de sırtın üst kısmındaki kas gerginliği veya boyun omurlarından çıkan sinirlerin sıkışması nedeniyle ortaya çıkabilir. Boyundaki eklem bozulması, sırtın üst kısmındaki eklem bozulması gibi ağrıya neden olur.
Baş, boynun alt kısmı ve sırtın üst kısmı tarafından desteklenir ve boyun ağrısına genellikle bu bölgeler neden olur. Boynun en üstteki üç eklemi, boyun ve başın çoğu hareketine izin verir. Boyundaki alt eklemler ve üst sırttaki eklemler başın oturması için destekleyici bir yapı oluşturur. Bu destek sistemi olumsuz etkilenirse bölgedeki kaslar gerilir ve boyun ağrısına neden olur.
Boyun ağrısı, 2010 yılı itibarıyla dünya nüfusunun yaklaşık % 5'ini etkilemektedir.
kamilteker.com
Ayırıcı tanı
Boyun ağrısı, boyundaki damar, sinir, hava yolu, sindirim sistemi ve kas/iskelet sistemi dahil herhangi bir yapıdan kaynaklanabileceği gibi vücudun diğer bölgelerinden de kaynaklanabilir.
Boyun ağrısının başlıca ve ciddi nedenleri (kabaca şiddet sırasına göre) şunları içerir:
kamilteker.com
Sebepler çok olmasına rağmen çoğu, profesyonel yardımla veya kendi kendine yardım tavsiyeleri ve teknikleri kullanılarak kolaylıkla düzeltilebilir.
Diğer nedenler arasında şunlar yer alabilir:
kamilteker.com
Tedavi
Boyun ağrısının tedavisi nedene bağlıdır. İnsanların büyük çoğunluğu için boyun ağrısı konservatif olarak tedavi edilebilir. Semptomları hafifletmeye yardımcı olduğu öneriler arasında sıcak veya soğuk uygulama yer alır. Diğer yaygın tedaviler ilaç tedavisi, vücut mekaniği eğitimi, ergonomik reform ve fizik tedaviyi içerebilir. Tedaviler aynı zamanda hasta eğitimini de içerebilir, ancak mevcut kanıtlar etkili olmadığını göstermektedir.
İlaç tedavisi
Ağrı için genellikle asetaminofen veya NSAID'ler gibi analjezikler önerilmektedir. Ancak 2017'de yapılan bir inceleme, parasetamolün etkili olmadığını ve NSAID'lerin minimum düzeyde etkili olduğunu buldu.
Kas gevşeticiler de önerilebilir. Ancak bir çalışma, siklobenzaprin adı verilen bir kas gevşetici maddenin, akut servikal zorlanmanın (diğer etiyolojilerden kaynaklanan boyun ağrısı veya kronik boyun ağrısının aksine) tedavisinde etkili olmadığını gösterdi.
Ameliyat
Boyun ağrısının mekanik nedenleri için genellikle cerrahi endike değildir. Boyun ağrısı instabilitenin, kanserin veya diğer hastalık sürecinin bir sonucuysa ameliyat gerekli olabilir. Omurilik sıkışması veya ağrı olmadığı ve sakatlığın aylarca sürdüğü ve fizik tedavi gibi konservatif tedaviye dirençli olmadığı sürece, "sinir sıkışması" veya fıtıklaşmış diskler için cerrahi genellikle endike değildir.
kamilteker.com
Alternatif tıp
Egzersiz artı eklem manipülasyonunun hem akut hem de kronik mekanik boyun bozukluklarında faydalı olduğu bulunmuştur. Özellikle spesifik güçlendirme egzersizleri fonksiyonu ve ağrıyı iyileştirebilir. Kranio-servikal fleksiyon egzersizlerini kullanan motor kontrolün spesifik olmayan kronik boyun ağrısında etkili olduğu gösterilmiştir. Hem servikal manipülasyon hem de servikal mobilizasyon benzer ani ve kısa vadeli değişikliklere neden olur. Çoklu servikal manipülasyon seansları, hemen ve uzun vadeli takiplerde bazı ilaçlara göre daha iyi ağrı giderme ve fonksiyonel iyileşme sağlayabilir. Göğüs manipülasyonu aynı zamanda ağrıyı ve işlevi de iyileştirebilir. Düşük seviyeli lazer tedavisinin, akut boyun ağrısında tedaviden hemen sonra, kronik boyun ağrısı yaşayan hastalarda ise tedavi tamamlandıktan sonra 22 haftaya kadar ağrıyı azalttığı gösterilmiştir. Düşük kaliteli kanıtlar, bilişsel-davranışçı terapinin kısa vadede ağrıyı azaltmada etkili olabileceğini düşündürmektedir. Bölgeye masaj yapmak anında ve kısa süreli faydalar sağlayabilir, ancak uzun vadeli etkiler bilinmemektedir. Mekanik traksiyonun kullanımını destekleyen yüksek kaliteli kanıt eksikliği vardır ve yan etkiler arasında baş ağrısı, mide bulantısı ve doku yaralanması yer alır. Radyofrekans denervasyonu boyundaki belirli etkilenen bölgelerde geçici rahatlama sağlayabilir. Elektrik stimülasyonunun cilt üzerinde noninvaziv kullanımı olan transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonunun (TENS), kronik boyun ağrısında belirsiz bir yararı vardır.
Epidemiyoloji
Boyun ağrısı, 2010 yılı itibarıyla dünya genelinde yaklaşık 330 milyon insanı etkilemektedir (nüfusun %4,9'u). Kadınlarda (%5,7) erkeklere (%3,9) göre daha sık görülür. Bel ağrısına göre daha az görülür.
prognoz
Epizotların yaklaşık yarısı bir yıl içinde düzelir ve yaklaşık %10'u kronikleşir.
Önleme
Toplumda boyun ağrısının yaygınlığı bunun yaygın bir durum olduğunu düşündürmektedir. Kötü duruşla ilişkili servikalji için tedavi genellikle doğası gereği düzelticidir (yani omuzların kalçaların aynı hizada olmasını sağlamak) ve ergonomik iyileşme sağlayan müdahalelerle ilgilidir. Mobil cihazların neden olduğu boyun ağrısının gömülü uyarı sistemleri kullanılarak nasıl önlenebileceğine dair araştırmalar da artıyor.
Boyun omurgasını meydana getiren yapıların dejenerasyonu sonucu ortaya çıkan ve buna bağlı sinir ve damar bozukluklarını da içeren klinik tablodur. Tıpta servikal spondiloz, servikal artroz gibi isimler verilir. Yaşlanma, günlük hayatın gerilimleri, boyun hareketleri ve pozisyonları ve ruhsal gerginlikler diskin yapısını ve beslenmesini bozmaya ve sonunda değişik derecelerde diski dejenere etmeye yönelik faktörlerdir.
Belirtiler 18 yaşından itibaren görülebilir ve sıklığı yaşla artar. 50 yaşından sonra iyice belirginleşir. Başlıca belirti ve bulgular boyun ağrısı, tutukluk, kas spazmı, hassasiyet ve hareket kısıtlılığıdır. Ağrı boyundan başa da yayılabilir. Spondiloza bağlı sabah tutukluğu kısa sürelidir. Çoğunlukla bir kaç dakikada geçer. Sinir kökü basısı olduğu zaman kola yayılan ağrı, uyuşma, karıncalanma, soğuk veya sıcak hissi, iğnelenme olur. Omurilik basısı olursa yürüme güçlüğü olabilir. Boyundan beyine giden damarların bası altında kalmasıyla baş dönmesi, kulak çınlaması, bulanık görme, uyku bozukluğu, depresyon, kronik yorgunluk, baş ağrısı vb şikayetler ortaya çıkar.
kamilteker.com
Boyun kireçlenmesi tedavisinde Doktor Teker Yöntemi ile hastalar iyileşebilmektedir.
Doktor Teker Yöntemi tıbbi masaj, ozon terapi, mezoterapi, proloterapi ve ilaç tedavisinden oluşmaktadır. Tedavi programı kürlerden oluşmaktadır. Her bir kür 3-4 hafta sürmektedir. Kürler arasında 2-4 hafta ara verilmektedir.
Tedavi başarı beklentisi olarak yüzde seksen iyileşme sağlanıncaya kadar tedavi kürler halinde devam etmektedir.